Miért jó az indirekt grillezés?

A közvetett vagy indirekt grillezés picivel több technikai odafigyelést igényel, de a gondos előkészület később többszörösen is meghálálja a befektetett energiát. Az indirekt grillezéssel készített étel nehezebben ég meg, és sütés közben sem kell ott állni felette.

Az indirekt grillezés faszenes és gázgrillen is tökéletesen működő technika, amelynek a lényege, hogy a készülő étel nem közvetlenül a hőforrás fölé kerül. Faszenes grillnél ezt úgy lehet elérni, hogy a faszenet vagy brikettet a sütő egyik oldalára halmozzuk (míg a sütés a másik oldalon történik) vagy széthúzzuk két oldalra, hogy középen maradjon egy üres sáv (ahol aztán sütünk).

Gázgrillnél az égőfejek minimum egyikének kikapcsolásával érhető el indirekt zóna létrehozása, ahova az étel később felkerül. Mindkét esetben igaz azonban, hogy a sütést zárt fedő alatt kell végezni, mert a belső hőkeringés miatt a forgatás ilyenkor szinte teljesen elhagyható, és érdemes a hús alá tenni egy tálcát, ami felfoghatja a lecsöpögő zsírt. Ez megkönnyíti majd a későbbi takarítást és lehetővé teszi azt is, hogy a levet vagy a szaftot mártásokhoz felhasználhassuk.

Az indirekt grillezés mérsékelt hőmérsékleten, kb. 150°C (max. 200°C) – on történik, emiatt hosszabb időt kell rászánni. Cserébe viszont nem kell tartani megégéstől és a maximálisan füstös íz is garantált. Ez utóbbira még rá lehet segíteni füstölőfa alkalmazásával a direkt zónában. Ehhez a füstölődoboz ajánlott, ennek híján kettős alufólia csomagolás lyukakkal a füst távozásához, hogy a fa ne érintkezzen közvetlenül a tűzzel. Ha ugyanis a fa lángra kap, túl gyorsan elég, anélkül hogy a fa aromája túlzottan érvényesülne.

Miért jó az indirekt grillezés?

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.