Így állítsd be a faszenes grill hőfokát hőmérő nélkül!

Ma már léteznek olyan faszenes grillek, amelyek rendelkeznek beépített hőmérő rendszerrel (ilyen például a Keg), de sok esetben a szakácsnak az érzékeire és tapasztalatára kell hagyatkoznia, ha szeretné megtippelni a grill belső hőmérsékletét. Ehhez szeretnénk most pár tippet adni.

Miért van erre szükség?

A grill belső hőmérsékletének, és a rácshőnek a pontos ismerete elsősorban a lassú tűzön történő hosszú sütések során fontos. Ilyenkor elengedhetetlen az egzakt értékek ismerete, mert ezek nélkül a sütés hossza bajosan állapítható meg. Gyakori fedőnyitogatással és a hús ellenőrzésével a végeredményt rongáljuk, és a befektetett munka mennyisége is exponenciálisan nő.

A beépített hőmérők erre ráadásul nem is a legjobbak, mert azok egyrészt csak hozzávetőleges értéket mutatnak, másrészt azt sem a rácsnál mérik, tehát annak ritkán van köze a rács tényleges hőmérsékletéhez. Ilyen esetben érdemes digitális hőmérőre váltani. Ha erre épp nincs lehetőség, és csak pár hamburgerhús sülne, akkor a kézi módszer a legcélravezetőbb. Ez sem egzakt tudomány, de mindenképpen hasznosabb, mint a találgatás.

Kézzel mérés

A faszenes grillek belső hőmérsékletét a legegyszerűbben a kezünkkel tudjuk megmérni. Ehhez a tenyeret a grillrács fölé kell tartani és már jöhet is a számolás. Attól függően, hogy mennyi ideig sikerült kényelmesen a tűz fölött tartani a kezünket le lehet vonni pár következtetést.

2 másodperc – a tűz nagyon forró, a hőfok kb. 380 °C.

3 másodperc – közepes forróság , a hőfok eléri a 350 -et.

4 másodperc – mérsékelten forró tűz, a hőfok kb. 300 lehet.

5 másodperc – alacsony hőmérséklet, ami 250 °C-t jelent.

Így állítsd be a faszenes grill hőfokát hőmérő nélkül!

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.