Portugália


"Mutasd meg, mit termelsz, s megmondom, mit eszel ünnepnapjaidon"

A fado, a szerelem és a napfény országa! „A portugálok bevallottan két dolgot szeretnek a legjobban csinálni: enni és inni.”  Híres a szardíniájuk, melyet sokszor grillrácson sütögetnek az utcán, valamelyik kapualjban. Ez amolyan nemzeti étel is náluk. A halpiac bőségének ellenére a portugálok szeretik a különböző húsokat, például a „bife à Portuguesa”-t, ami grillezett hús, vagy a kebab („espetadas”) és nagyon kedvelt a birkahús. A portugál gasztronómia gyökerei egészen a nagy felfedezések koráig nyúlnak vissza, ugyanis ekkor jelentek meg a jellegzetes fűszerek és tengerentúli zöldségek, bár a hosszan tartó mór megszállás is kimutatható az ibériai konyhán. Minden esetre egy biztos: élteleik java része grillen vagy grillezve készül! A portugál étkezés, bőséges és laktató, több fogásból áll, és tájegységenként változik, de van egy étel, ami minden portugál közös kedvence: ez a balcalhau azaz szárított tőkehal.  

Előétel
A portugálok kedvenc étele a szardínia főleg grillen sütve. A kíséret pedig az elmaradhatatlan faszénen sült zöld pritamin paprika. 

Főétel
Feijoada egy igazi egytál étel, ami alighanem könnyen összetéveszthető lenne a mi babalevesünkkel vagy a sólettel, ha nem lennénk biztosak benne, hogy ez amúgy a portugálok egyik nemzeti étele. Többnyire apróbb szemű babbal füstölt húsokkal és kolbásszal készül. 

A tőkehal 365 elkészítési módja közül legalább egy – a tőkehal a portugálok kedvenc nemzeti eledele, mindenütt kapható az egész országban. A bacalhau elkészítési módjának Mi ezúttal az úgynevezett bacalhau grelhado-t vagyis a grillezet tőkehalat készítjük el héjában sült burgonyával és foghagymás vajon párolt spenóttal.


Desszert
Ha Portugália, akkor biztos, hogy „pastel de Belém”. Ismeritek nem? Sok vaníliakrémmel töltött, leveles kosárka a egyenesen grillsütőből, melegen felszolgálva. (+bor)


Jelentkezem a kurzusra

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket. Infó itt.